Kapteenskan Kotiapu, siis muori,  köllistyi eilispäivänä varhain nukkumaan, melkein heti hämärän laskeuduttua kuusimetsän yli. Hänen olkipatjainen uunisänkynsä, tulisijan kylkeen sijoitettu, oli lämmin ja hyvää teki se reumalle. Sängyn alla olevan kanahäkin asukkaatkin torkkuivat jo.
Rauha vallitsi torpan joka nurkassa, ja muori alkoi nähdä ihmeellistä unta. Siinä oli nuori Kapteenska neljänä kopiona tanssimassa melkein sävyttömässä joulunpunaisessa leningissä, ja Kapteenin perheen lapsilauma katseli merimiespuvussa oviaukosta äitejään. Muori itse oli pienenä puunukkena lasten joukossa, eikä kihti vaivannut saranoituja niveliä yhtään.


Uni jatkui, ja nyt muori oli siinä pienenä tyttönä apteekkarin keittiössä. Hänellä oli valtavan hienot valkoiset talvivaatteet päällä, ja apteekkarin kotihengetär antoi hänen katsella ja ihmetellä kaunista kotia. Kaapin päällä oli oikeita kynttilöitä, mutta niissä ei ollut yhtään haaraa. Kapteenskan kotona valettiin kynttilöihin jokaiselle lapselle oma haara, ja nitä oli kovin monta! Paljon enemmän kuin kolmihaaraisessa kynttilässä joka tarkoitti jotakin pyhää, sen oli pappilan täti hänelle kertonut.

Ison salin kattoon oli ripustettu valkoinen mahtavan iso liina, ja pöydän yllä riippui oljista tehty himmeli. Muorin torpassakin koristeltiin jouluksi, paperiremssuilla ja kirjavilla kankaanpaloilla, ja kaikki langannystyrät kiinitettiin seinille silmän iloksi. Kattoon oli maalattu aurinko, ja sen takia sinne ei tarvittu tuollaista valkoista lakanaa.
Muori sai mukaansa kolme ihmeellistä keltaista luciapullaa. Niissä oli rusinoita, jotka muorin teki mieli nappia heti suuhunsa. Mutta sitten hän kuitenkin kätki pullat esiliinaansa säästääkseen ne aattopäivään. Silloin olisi kaikilla paljon  ihmettelemistä kauraleipää pureskellessa.

Yön valta jatkui pitkään, niinkuin pimeäkin. Muori nukkui syvää untaan jossa hän ehti vielä tervehtiä koulunopettajan mukavaa Maijaa. Maijalla oli uusi punainen leninki jo päällä. Olikohan niillä joulusauna jo käyty? Muorin kotona pidettiin ennen joulua kaikkein kehnoimmat vaatteet päällä, ja vasta aattokylpemisen jälkeen ne vaihdettiin uusiin puhtaisiin ennen puuron syöntiä.Maija lupasi tulla auttamaan muoria torpan siivouksessa. Kiire olikin, kun ylihuomenna on Tuomaksen päivä ja tonttujen vahtikontrakti päättyy. Pitää karkoittaa tomut ja hiiret pois siihen mennessä.

Aamu alkoi sarastaa ja muori heräsi arkihuoliinsa. Edessä oli pyykinpesu. Tynnyrit oli jo ajettu rantaan avannon ääreen. Pyyykki oli maannut liossa koivupuuntuhkassa ja nyt heti aamulla pestään ja ripustetaan vaatteet liiteriin kuivumaan. Pakkasessa ne sielläkin kovettuvat joten työlästä tulisi olemaan lakanoiden kaulinta ennenkuin ne voitaisiin taitella kirstuun.

Ehtisi nyt se sisar kuitenkin joululeivontaan avuksi.